BGL

BGL? Is dat net zoiets als BOL of BBL? We leggen het hieronder uit! 

“Eigenlijk zou er een oriëntatiejaar moeten zijn voor veel vmbo-leerlingen als zij eenmaal voor het mbo kiezen en nog niet weten hoe het vervolgtraject exact gaat lopen,” zegt Sjaak Vinke (directeur School voor Techniek). “Maar ja, leerplicht dwingt nu eenmaal tot andere gedachten. Met de nieuwe beroepsgestuurde leerweg, waar BGL dus voor staat, staat de springplank naar een baan een stuk lager afgesteld.”

Sjaak weet wat zijn studenten beweegt. Ook bij hen die nog moeite hebben met de beroepskeuze. “Voorheen konden we dat opvangen met de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). We heb­ben gezien dat de huidige dip in de economie de nodige leerplekken bij onze partners heeft gekost. Op lange termijn gaat de schoen dan wringen. Leiden wij onvol­doende technici op, dan zit straks een groot aantal technische branches met een nog veel groter probleem.”

Samengevat: Met de beroepsgestuurde leerweg (BGL) hoef je niet meteen te kiezen voor één richting binnen de bouw- en procesindustrie. Je start met een oriëntatiefase van drie maanden in de richtingen bouw, installatie, elektro en schilderen.

Je hoeft dus niet meteen te kiezen…

Nu, met de beroepsgestuurde leerweg, die we op verzoek van de opleidingsbedrijven in de bouw­sector en procesindustrie hebben ontwikkeld, zijn de bakens verzet. Dankzij deze leerweg hoeft de student niet meteen te kiezen voor één richting binnen de bouw- en procesindustrie. Zij kunnen starten met een oriëntatiefase van drie maanden waarin zij kennis maken met de richtingen bouw, installatie, elektro en schilderen. Zo ontdek­ken ze zelf waar zij talent voor hebben en welke beroepsrichting het beste bij hen past. Aan het eind van de oriëntatiefase kiezen ze dan voor één van deze vier richtingen.

Beroepskwalificatie

Als eenmaal een vakrichting is gekozen, wordt een traject gestart dat de student binnen twee jaar opleidt voor een beroepskwalificatie op niveau 2. Het grootste deel van de tijd leert de student door te oefenen in het opleidingsbedrijf en door te werken als stagiair. Dat betekent dat studenten zich via de beroepsgestuurde leerweg in een relatief korte tijd beter kwalificeren. Het uiteindelijke doel van deze leerweg is, dat de student in drie jaar een niveau 3 opleiding kan afronden. “Een student die weet wat hij wil kan meteen met zijn keuze beginnen. De beroepsgestuurde leerweg raakt studenten én de bouw- en procesindustrie. Daar doen we het allemaal voor,” aldus Sjaak Vinke.

Ontdekken of BGL ook wat voor jou is?

Neem contact met ons op en stuur een e-mail naar techniek@mboamersfoort.nl.