Hessel is zeker van zijn zaak: ‘Ik wil leren én werken tegelijk!

Student: Hessel van Dunschoten (16)
Studeert: eerste monteur elektrotechniek
Is: leerling monteur
Wordt: eerste monteur
Leerwerkbedrijf: Van Dunschoten Elektrotechniek BV.

Hessel (16) is zeker van zijn zaak. Hij wil leren en werken tegelijk. De hele week in de schoolbanken is niks voor hem. Hij zit niet graag stil en wil aan de slag! En dat kan bij de BBL-opleiding Eerste Monteur, dan ga je één dag naar school en werk je vier dagen. Dat doet hij bij het Elektrotechniekbedrijf van zijn ouders. Dé ideale plek om de kneepjes van het vak te leren.

Je werkt al bij je ouders in het bedrijf, waarom wil je dan tóch graag studeren?
‘Nu ben ik leerling monteur en ga ik mee naar klussen met collega’s en ondersteun ze bij projecten. Als ik straks mijn diploma heb, ga ik van leerling monteur naar eerste monteur. Dan kan ik zelfstandig werken en mag ik m’n eigen klussen doen, op mijn eigen tempo. Dat wil ik graag! Om eerste monteur te worden heb ik dit diploma nodig. Omdat ik ook graag wil blijven werken, was de BBL-opleiding een makkelijke keuze’.

Past een BBL-studie goed bij jou?
‘Ja, ik kan namelijk écht niet stilzitten. En ik kan me ook niet zo lang achter elkaar concentreren in de klas. Dat merkte ik al op mijn vorige school. Nu heb ik maar één dag in de week school. Gelukkig heb ik niet veel verschillende vakken, alleen vakken die ik echt nodig heb. Rekenen is bijvoorbeeld handig, omdat ik veel moet afmeten in mijn werk en dat wil ik goed en heel precies doen. En Nederlands is dan weer handig als je contact hebt met klanten. Deze vakken kan ik dus meteen gebruiken in mijn werk. Maar naast die ene dag school, wil ik gewoon bezig zijn. Niet stilzitten. Nu kan ik al vier dagen in week ervaring opdoen als monteur en verdien ik ook nog een beetje bij!’

Waarom wil je graag monteur worden?
‘Sinds ik klein ben, loop ik bij mijn vader rond op de zaak. Ik hielp altijd al met klusjes, dat vond ik leuk om te doen. Dan haalden we samen de meterkast uit elkaar. In de derde liep ik stage bij mijn vader. Vanaf dat moment wist ik eigenlijk wel dat ik hier mijn werk van wilde maken.’

Wat ga je na de opleiding doen?
‘Dat zie ik dan wel, haha. Ik wil eerst de opleiding afmaken en daarop focussen! Misschien wil ik ooit wel in m’n vaders voetsporen treden, echt verder in het familiebedrijf. Maar alles op z’n tijd.’