Mijn kracht zit ‘m in een strakke hand

Student: Willeke Teunissen (21)
Doet: opleiding Schilderen
Deed: opleiding Zorg en Welzijn
Leerwerkbedrijf: Schildersbedrijf Nico Rodenburg

 

 

 

 

Willeke (21) durft de uitdaging aan. Zij strijdt met 7 studenten voor de titel Beste vakman/vakvrouw van Nederland. En wie weet zelfs van Europa. Niet zomaar een titel dus. De voorrondes zitten erop. Met een zilveren medaille heeft Willeke een plek bemachtigd voor de finale. Wij zijn benieuwd hoe Willeke zich hiervoor heeft voorbereid, wat haar motivatie en wat haar verwachtingen zijn. Kijk je mee?  

 

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. Via een voorronde en een kwalificatiewedstrijd kunnen mbo-studenten in de nationale finale komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland in hun vakgebied!  

 
Eind oktober 2020 waren de Skills voorrondes. Willeke scoorde goed en won zilver. Hiermee heeft zij zich gekwalificeerd voor de finale. Willeke vertelt. 
 
Wanneer wist je dat je schilder wilde worden? 
‘Een paar jaar geleden wist ik pas dat ik schilder wilde worden. Ik heb de opleiding voor de zorg gedaan. Nadat ik klaar was met de opleiding ben ik toch geswitcht.
 

 

Van zorg naar schilder, dat is best wel anders.  
‘Er knaagde altijd iets. Het precisiewerk en resultaatwerk maken dit vak zo leuk. Ik ben blij met de switch. Het leuke is dat ik nu een schilderklus doe in een zorghotel. Dan komen beide werelden soms toch weer samen.’
 

En had je al wel eens een kwast aangeraakt voor je aan de opleiding begon? 
‘Toen ik de andere opleiding deed, was ik nog niet veel aan het klussen. Ik heb één klusje gedaan, dat was eigenlijk eerste keer.’ 
 

 

Had je ooit verwacht aan de Skills mee te kunnen doen? 
‘Ik had niet verwacht dat ik ooit aan de Skills mee zou kunnen doen en ben er blind ingegaan. De Skills zijn een mooie aanvulling op wat je normaal al leert tijdens de opleiding. Het is iets meer gespecialiseerd. Dat maakt het gelijk uitdagend’
 

 

Hoe heb je je voorbereid? 
‘Ik heb op school een geoefend met bepaalde oefeningen. Zoals intekenopdrachten. Dat is schilderen volgens een beschrijving op papier. Daarop krijg je dan feedback.

 

Voelde je competitie? 
‘De deelnemers zijn fanatiek. Dat is mooi om te zien en je krijgt er zelf ook extra motivatie door. Om nog beter je best te doen en beter te zijn.’
 

 

Hoe is het gegaan? 

Tegen alle verwachtingen in ging het goed. Ik heb gewoon mijn ding gedaan. Er zaten meer ervaren deelnemers tussen. In dat opzicht dacht ik dat ik niet zo goed zou zijn. Maar mijn kracht zit ‘m in een strakke hand. Dus op dat punt was ik in het voordeel en ben ik hoger geëindigd.

 

Meer te weten komen? Bekijk hier Willeke haar vlog. 

 

Vlak na het maken van de vlog kregen wij het bericht dat de Skills Heroes finales in maart geannuleerd zijn door Covid-19. We zijn blij dat ze volgend jaar weer mee wil doen.