Ruben is zeker van zijn zaak: ‘Doen is de beste manier om te leren’

Ruben Snijders (19) is zeker van zijn zaak. Fulltime naar school was niets voor hem, hij leert het vak van automonteur liever in de praktijk.  Met een diploma op zak kan hij verder doorgroeien en meer verdienen. Daarom koos hij voor de BBL opleiding autotechnicus. Dat betekent vier dagen per week werken en één dag naar school.

Student: Ruben Snijders (19)
Studeert: 
Autotechnicus
Wordt: 
Automonteur
Leerwerkbedrijf: 
Autobedrijf Van de Grootevheen

Waarom kies je voor een BBL-opleiding?
Ik vond werken altijd al leuker dan de middelbare school. Ik ben gek op auto’s, dus mijn keuze was snel gemaakt; ik wilde sowieso iets met auto’s. Mijn vader heeft een garage waar hij campers repareert, dus ik ben van jongs af aan al met auto’s bezig. Monteurs zijn geen professors, je moet het zien voordat je het snapt. Daarom werkt leren in de praktijk gewoon het allerbeste. Je kan een halfuur tegen mij praten, maar ik snap het pas als ik het zie. Ik werk nu vier dagen en ga één dag naar school. Mijn werkgever betaalt mij vijf dagen en betaalt mijn opleiding, ideaal!

Hoe vind je een werkleerbedrijf?
School kan je helpen als je dat wil, maar via mijn vader kon ik bij genoeg bedrijven aan de slag. Het is wel belangrijk dat je goed nagaat wat je allemaal mag doen. Mijn eerste bedrijf bleek niet echt een match, ik mocht daar heel weinig. Toen ben ik gewoon een ander bedrijf gaan zoeken. Hier draai ik volledig mee. Ik heb aan de mooiste auto’s gesleuteld en ook langere projecten gedaan, vaak ga ik met een trots en voldaan gevoel naar huis. Eigenlijk leer ik alles in de praktijk. Ik zie het, probeer het en als het niet lukt, vraag ik om hulp. Doen is de beste manier om te leren. Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar technisch specialist, zodat ik degene ben naar wie collega’s gaan als ze er niet uitkomen. Daarna kan ik nog een opleiding voor APK-keurmeester doen.

Wat ga je na de opleiding doen?
Ik ben nu bijna klaar. Dat betekent sowieso dat ik een stuk meer ga verdienen, waarschijnlijk het dubbele. Ik blijf gewoon bij Autobedrijf Van de Grootevheen werken en wil mijzelf hier nog verder ontwikkelen. Als automonteur ben je eigenlijk nooit uitgeleerd, je moet jezelf continu blijven bijscholen. Met een papiertje kan je eigenlijk overal wel aan de slag en vooral gewoon een stuk meer verdienen. Daarnaast kan je er voor kiezen om nog vervolgopleidingen te doen. Misschien begin ik ooit wel voor mijzelf of neem ik het bedrijf van mijn vader over!

Meer informatie?
Bekijk de opleidingen van de School voor Techniek van MBO Amersfoort.

Of… meld je aan!
Ben jij zeker van je zaak? Kom in actie en meld je aan voor jouw opleiding. 👊🏻