Simon begon na MBO Amersfoort zijn eigen garage

‘Je doet het helemaal zelf’

In de schoolbanken van MBO Amersfoort wist Simon Laseur (30) het al: ik start straks voor mezelf. Hij begon op nul. En heeft nu een goedlopende garage in Leusden. “Je moet leren dat je niet alles in één keer kunt doen.”

Het ondernemen zit bij Simon min of meer in het bloed. Zijn broer heeft scooterzaken in Amersfoort en Utrecht. En op de middelbare school hadden de docenten ook al snel in de gaten dat Simon bovengemiddeld ondernemend was. “Dat hadden ze goed gezien”, zegt Simon. “Ik had dat toen al in mijn hoofd en het ging er niet meer uit.”


Goede begeleiding

Op MBO Amersfoort doorliep Simon de opleidingen autotechnicus en eerste autotechnicus. Een heel leuke tijd: “Onderling met de studenten, maar ook met de docenten. Ze staan altijd voor je klaar. De begeleiding op MBO Amersfoort is erg goed. Ik kijk terug op een leuke én leerzame tijd. Ik durf best te zeggen dat ik daar nog iedere dag lol van heb.”

‘Ondernemen is een veel grotere uitdaging’

Op eigen benen

Met zijn diploma’s op zak nam Simon bijna tien jaar geleden de sprong in het diepe. Eerst vanuit een schuur, in combinatie met een parttimebaan. Kort daarop volledig op eigen benen. Simon: “De gang naar Kamer van Koophandel is maar een eerste, kleine stap. Dan begint het pas. Wat ga je doen? Hoe ga je het doen? Waar liggen de kansen? Dat proces maakt het ondernemen ook zo leuk.”


Niet alleen sleutelen

Simons werkdag zit er zelden hetzelfde uit als de dag ervoor. “Een garage runnen betekent niet alleen sleutelen. Marketing, administratie, contact met leveranciers: het hoort er allemaal bij. Net als het praatje met de klanten die in de werkplaats komen. Over de auto, maar eigenlijk over van alles en nog wat. Soms ben ik net een sociaal werker, haha.”


Stap voor stap

Heeft Simon een tip voor ondernemers in spé? “Als ondernemer moet je leren dat je niet alles in één keer kunt realiseren, terwijl je het gaspedaal juist graag vol wilt intrappen. Best lastig hoor. Ik heb ervoor gekozen om stap voor stap uit te breiden. Op een gegeven moment gaat het lopen en heb je een goed bedrijf neergezet. Dat is te gek: je doet het helemaal zelf. Zo’n gevoel krijg je niet bij een ‘gewone’ baan. Ondernemen is een veel grotere uitdaging.”

Heb jij ook een ondernemer in je? Een eigen bedrijf begint met een goede opleiding. Bijvoorbeeld de opleiding autotechnicus, net als Simon.

Of… meld je aan!
Is jouw keuze bevestigd? Kom in actie en meld je aan voor jouw opleiding. 👊🏻