Luke wint brons met vakmanschap in metselwerk

De ene steen op de andere zetten? Dat lijkt kinderspel. Lijkt, want goed metselen is vakwerk uitgevoerd door een vakman of vakvrouw. Dat vereist Skills. Luke van de Broek heeft tijdens het NK voor beroepen laten zien serieus goede skills te hebben. Hij won in zijn beroep brons met een stuiterende School voor Techniek en MBO Amersfoort als gevolg.

Iets meer dan een simpel muurtje

In een zinderende RAI hield Luke eind vorige week het hoofd koel. Op woensdag bereidde hij zijn werkplek al voor om op donderdag meteen goed van start te gaan. Dat begon met het bestuderen van de bouwtekening. Er wordt namelijk wel iets meer gevraagd dan een simpel muurtje. Een patroon in het midden en twee letters aan weerszijden vragen niet alleen verschillende metseltechnieken, maar ook het op maat snijden van de bakstenen, specie met de juiste verhoudingen cement, zand, kalk en water. Geen potje kant-en-klaar, want de echte vakman laat die verhouding afhangen van de toepassing en de steensoort. En daar onderscheidt de echte metselaar zich van een doe-het-zelf-op-zaterdag-in-mei-klusser. Dan kun je uitdagingen aan zoals een strijd in een enorme evenementenhal met andere studenten die ook hun skills laten zien.

MBO Amersfoort - Skills Heroes 2017 - Luke met zijn metselwerk

Echt topsport

Ruim 6000 mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden mee aan de voorrondes van deze Skills Heroes editie. Uiteindelijk bereikten 315 mbo’ers de finales in Amsterdam. “En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren”, vertelt Jan van Zijl, voorzitter van WorldSkills Netherlands. Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken nog 13 finales op schoollocaties gehouden, waaraan ruim 100 finalisten meededen.

Naast Luke van de School voor Techniek hebben ook studenten van Hotelschool Amersfoort en van de School voor Gezondheidszorg een topprestaties laten zien.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen