‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent installatie- en constructietechniek

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25253
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 1
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Januari, September

Vind je techniek leuk en ben je handig en precies? Hou je van afwisseling en werk je graag op verschillende plekken? Misschien is deze opleiding wel wat voor jou!
Je vindt het niet erg om zwaar werk te doen; je bent dan ook gezond en fit.

Dit is jouw toekomst

Je gaat samen met een vakman bij klanten aan het werk. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in kantoren of fabrieken. Je werkt met veel verschillende materialen en installaties voor gas, stroom of cv-ketels.  Je schroeft installaties dicht of juist open, om bijvoorbeeld een storing te vinden. Je kunt ook gaan werken in een metaalwerkplaats waar je metaal gaat lassen, boren, zagen of buigen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school.

Je vindt de school op de Valuataboulevard 20. Daar krijg je lessen theorie en praktijk. Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding die bij jou past.

Voor de praktijkvakken kan jij bijvoorbeeld les krijgen op een andere locatie in Amersfoort, zoals bij de School voor Techniek, Hardwareweg 15 in Amersfoort.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent installatie- en constructietechniek precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je werkt als assistent in een organisatie
  • Je doet eenvoudig metaal-, installatie- en/of elektrotechnisch werk

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • geen diploma en 16 jaar of ouder

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.202,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 250,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 606,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 2, zoals:

  • Tegelzetter
  • Timmerman
  • Metselaar
  • Schilder

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen