‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistent mobiliteitsbranche

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25745
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 1
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Je ziet snel hoe iets werkt, houdt van sleutelen en je bent handig met voertuigen. Techniek is je hobby! Kun je ook goed samenwerken? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een autobedrijf, een garage, een autoverhuurbedrijf of bij een fietsenmaker. Je doet klussen in de werkplaats of soms bij een klant. Je repareert bijvoorbeeld auto’s, fietsen of scooters.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Assistent mobiliteitsbranche op twee manieren doen. In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 2 dagen per week naar school, heb je 1 dag binnenschoolse praktijk (BSP) en loop je 2 dagen per week stage buiten school. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week, en ga je 1 dag per week naar school. Houd rekening met 5 verplichte terugkomdagen bij BBL. Aan het begin van het schooljaar hoor je welke dagen dat zijn.

Je vindt de school aan de Valutaboulevard 20. Daar krijg je lessen theorie. De praktijk doe je bij de School voor Techniek, Modemweg 3 in Amersfoort.

Je komt in een kleine groep van maximaal 17 personen. Zo krijg je goede begeleiding die bij jou past.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een assistent mobiliteitsbranche precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
  • Je assisteert bij technische werkzaamheden aan voertuigen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap, en een keuzedeel.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je hebt nog geen diploma in het voortgezet onderwijs gehaald en bent 16 jaar of ouder.

Voordat je begint hebben we eerst een gesprek. Zodat we je beter leren kennen. En we leggen uit hoe onze school werkt en wat je bij ons kunt leren. En vooral hoe je bij ons kan leren.

Opleidingskosten

Lesgeld
Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt. Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.216,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 253,-. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Schoolkosten
Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Laptop of Chromebook?
Bij onze opleidingen wordt met digitaal lesmateriaal gewerkt. Voor de Entree-opleiding volstaat een Chromebook. Mocht je na de Entree-opleiding willen doorstromen naar een niveau 2, 3 of 4 opleiding, adviseren we je om een laptop aan te schaffen. De specificatie hiervoor staan op de website van de opleiding.

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Bel of Whatsapp 06 1528 3214 of mail FIS@mboamersfoort.nl.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Laptop of Chromebook?
Bij onze opleidingen wordt met digitaal lesmateriaal gewerkt. Voor de Entree-opleiding volstaat een Chromeboek. Mocht je na de Entree-opleiding willen doorstromen naar een niveau 2, 3 of 4 opleiding, adviseren we je om een laptop aan te schaffen. De specificatie hiervoor staan op de website van de opleiding.

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Bel of Whatsapp 06 15 28 32 14 of mail FIS@mboamersfoort.nl.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleiding niveau 2, zoals:

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.