‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste autotechnicus

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25669
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Sleutel jij al graag onder de motorkap van auto’s en wil je daar je werk van maken? Wordt dan autotechnicus! Jij sleutelt graag. En auto’s zijn je hobby. Je kunt ook goed met mensen omgaan. Misschien is autotechnicus iets voor jou!

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een garage of autobedrijf. Als een auto kapot is, zoek je uit wat er kapot is. Daarna repareer je de auto. Je onderhoudt ook auto’s. Je werkt netjes en in de goede volgorde. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Want veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Je vertelt wat je hebt gedaan als de klant zijn auto ophaalt.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen:
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week. En je gaat 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school. En je werkt 1 dag per week (stage).

De opleiding Eerste autotechnicus duurt 3 jaar. Als je de opleiding Eerste autotechnicus doet ná de opleiding Autotechnicus, dan duurt deze 1 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste autotechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je stelt diagnose aan de personenauto’s

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Overige kosten

  • Boeken en licenties voor de gehele opleiding: €1.100,-

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4, zoals:

  • Technisch specialist personenauto’s

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.