‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste autotechnicus

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25244
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij hebt veel ervaring met sleutelen aan auto’s. En je wilt een stapje hoger. Je kunt goed met mensen omgaan. Met collega’s en klanten. Je volgt de ontwikkelingen in de autotechniek.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een garage of autobedrijf. Je doet onderhoud en reparaties. Je werkt netjes en in de goede volgorde. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Want veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Jij zorgt ervoor dat auto’s helemaal veilig zijn. Als de klant zijn auto ophaalt, vertel je wat je hebt gedaan.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen:
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week. En je gaat 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school. En je werkt 1 dag per week (stage).

De opleiding Eerste autotechnicus duurt 2 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste autotechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je stelt diagnose aan de personenauto’s

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.155,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4, zoals:

  • Technisch specialist personenauto’s

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen