‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste fietstechnicus

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25230
Leerweg:BBL
Niveau:3
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent handig en je sleutelt graag. Misschien in een fietswerkplaats of bij je thuis. En je wil een stapje hoger. Dan is eerste fietstechnicus misschien wel iets voor jou. Je gaat gemakkelijk met mensen om. Je kunt leidinggeven. En je bent nieuwsgierig: je volgt de ontwikkelingen in de fietstechniek.

Dit is jouw toekomst

Moeilijke fietsreparaties en storingen aan een e-bike los jij vakkundig op. Naast sleutelen in de werkplaats verkoop jij als eerste fietstechnicus ook fietsen en aanverwante spullen in de winkel. Je werkt in de werkplaats van een fietsenzaak. Jij ziet altijd wat er moet gebeuren. Je begint uit jezelf met je werk. Je doet ook lastige reparaties. Vaste klanten komen bij jou. Want ze weten dat jij goed bent in je werk. Je doet veel voor de zaak. Je helpt de bedrijfsleider. Als hij er niet is, vervang je hem. Je maakt planningen en je begeleidt collega’s. Ook maak je reclame voor de zaak. Je zorgt graag dat de zaak zoveel mogelijk winst maakt. Je geeft klanten goed advies. En je vindt het leuk om te verkopen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Eerste fietstechnicus ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal of rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid. De opleiding duurt 3 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste fietstechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je maakt fietsen afleveringsklaar
  • Je voert reparaties en onderhoud uit aan fietsen
  • Je verkoopt producten en diensten
  • Je stelt diagnose aan fietsen en ondersteunt bij bedrijfsvoering

Verplichte vakken voor de opleiding Eerste fietstechnicus zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen