‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25735
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij installeert elektronische installaties en systemen in allerlei soorten gebouwen, als winkels, kantoren en fabrieken. Dat is een technische en precieze klus. Jij hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En je lost graag (elektrotechnische) problemen op. Ook kun je goed samenwerken.

Dit is jouw toekomst

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen maak en onderhoud je producten voor besturingssystemen. Bijvoorbeeld van sorteermachines en industriële apparatuur, liften, datanetwerken, telecominstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Je werkt goed samen, je let op kwaliteit van eigen werk en dat van je collega’s. Je lost problemen op. Ook werk je volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Je bent klantvriendelijk. Als eerste monteur kun je ook de monteur begeleiden en coachen op de werkplek. Afhankelijk van het product dat je maakt, heb je te maken met meet- en regeltechniek, besturingstechniek, werktuigbouwkunde en ICT.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf. Naast je werk volg je één dag of twee avonden in de week theorielessen bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Installeert elektrotechnische installaties
  • Begeleiden en uitvoeren elektrotechnisch installatiewerk in de industrie

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn:

Rekenen, Engels, Nederlands, Burgerschap, Loopbaan Oriëntatiebegeleiding en Vakgerichte vakken.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde
  • Technische Bedrijfskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.