‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste monteur mechatronica

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25340
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent technisch. En je ziet het direct als er iets niet klopt. Je werkt netjes en je kunt je goed concentreren. Je werkt zelfstandig maar ook samen met  anderen. Je gaat makkelijk om met andere mensen. Je neemt graag het initiatief.

Dit is jouw toekomst

Als eerste monteur mechatronica werk je met je handen én je hoofd. Je combineert metaal-, elektro- en besturingstechniek. Je denkt mee over technieken die je het beste kunt toepassen en je geeft advies aan ontwerpers. Je werkt in een metaalbedrijf. Daar bouw jij machines op uit onderdelen. Je stelt alle delen van de machine af. En je test of alles werkt zoals het moet. Ook doe je onderhoud aan bestaande machines. Soms is een machine heel ingewikkeld. Dan help je mee met je collega’s die meer ervaring hebben. En als er een storing is, zoek jij uit waar dat aan ligt. Soms werk je op locatie bij een klant. Je let altijd goed op jullie veiligheid.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Eerste monteur mechatronica ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste monteur mechatronica precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je vervaardigt deelproducten en werkt aan het bouwen van machines en/of mechatronische producten (samen)
 • Je test machines en/of mechatronische producten
 • Je installeert en onderhoudt machines en/of mechatronische producten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands en rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4, zoals:

 • Technicus elektrotechnische installaties
 • Technicus elektrotechnische systemen
 • Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties
 • Tekenaar ontwerper elektrotechniek
 • Technisch leidinggevende

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.