‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste monteur mechatronica

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25340
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent technisch. En je ziet het direct als er iets niet klopt. Je werkt netjes en je kunt je goed concentreren. Je kunt zelfstandig werken, maar ook samen met  anderen. Je gaat makkelijk om met andere mensen. Je neemt graag het initiatief.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in een metaalbedrijf. Daar bouw jij machines op uit onderdelen. Je stelt alle delen van de machine af. En je test of alles werkt zoals het moet. Ook doe je onderhoud aan bestaande machines. Soms is een machine heel ingewikkeld. Dan help je mee met je collega’s die meer ervaring hebben. En als er een storing is, zoek jij uit waar dat aan ligt. Soms werk je op locatie bij een klant. Je let altijd goed op jullie veiligheid.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Eerste monteur mechatronica ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste monteur mechatronica precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je vervaardigt deelproducten en werkt aan het bouwen van machines en/of mechatronische producten (samen)
  • Je test machines en/of mechatronische producten
  • Je installeert en onderhoudt machines en/of mechatronische producten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands en rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4, zoals:

  • Technicus elektrotechnische installaties
  • Technicus elektrotechnische systemen
  • Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties
  • Tekenaar ontwerper elektrotechniek

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen