‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25307
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent technisch en je kunt goed zelfstandig werken. Je bent zelfverzekerd en je neemt initiatief. Als jij iets doet, moet het goed zijn. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Je werkt netjes. En je beslist makkelijk hoe je iets gaat aanpakken. Met mensen omgaan vind je leuk. Je helpt ze graag. Het gaat erom dat je klanten tevreden zijn.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een bedrijf dat werktuigkundige installaties repareert en onderhoudt. Bijvoorbeeld voor warm tapwater en klimaatbeheersing, zoals waterpompen, ventilatiesystemen, gastoestellen, koelmachines, cv-ketels, zonneboilers. Soms klopt je opdracht niet. Dat maakt jou niet uit, je lost het op. Als jij klaar bent, werkt alles weer. Je hebt de storing gerepareerd. Je vertrekt pas als alles weer veilig is voor de klant.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en vakken zoals taal of rekenen. Die noemen we algemeen vormende vakken. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kan. Het examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je inspecteert apparatuur, installaties en systemen
  • Je optimaliseert apparatuur, installaties en systemen en verhelpt storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 4, zoals:

  • Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties
  • Technicus elektrotechnische systemen
  • Technicus elektrotechnische installaties.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen