‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Eerste scootertechnicus

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25233
Leerweg:BBL
Niveau:3
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: Januari, September

De scootertechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Als eerste scootertechnicus weet jij daar straks alles van! Jij bent handig. Je sleutelt graag aan scooters of brommers. Thuis of in een fietswerkplaats. En je wil een stapje hoger. Je kunt ook goed met mensen omgaan. Misschien is eerste scootertechnicus dan wel iets voor jou. Je kunt leidinggeven. En je bent nieuwsgierig: je volgt de ontwikkelingen in de techniek van scooters en andere voertuigen.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in de werkplaats van een scooterzaak. Jij ziet altijd wat er moet gebeuren. Je zorgt dat iedereen aan het werk is. Je doet ook lastige reparaties. Want jij weet echt alles van scooters en brommers. Je zorgt graag dat de zaak zoveel mogelijk winst maakt. Je helpt de bedrijfsleider. Als hij er niet is, vervang je hem. Je maakt planningen en je begeleidt collega’s. Ook maak je reclame voor de zaak. Dankzij jullie werk zijn de klanten tevreden. Je geeft klanten goed advies. En je vindt het leuk om te verkopen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Eerste scootertechnicus ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid. De opleiding duurt 3 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een eerste scootertechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je maakt gemotoriseerde tweewielers afleveringsklaar
  • Je voert reparaties en onderhoud uit aan gemotoriseerde tweewielers
  • Je verkoopt producten en diensten
  • Je stelt diagnose aan scooters en ondersteunt bij de bedrijfsvoering

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Mbo-opleidingen op niveau 4

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen