‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25308
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1-2 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent technisch en handig. Je werkt altijd netjes. Voor je begint, bekijk je eerst wat er aan de hand is. Je kunt je prima concentreren. Ook als er veel lawaai om je heen is. In alle situaties blijf je snel werken. En je blijft scherp.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een bedrijf in de installatietechniek. Daar onderhoud je cv-installaties. Ook vervang jij onderdelen. Je bereidt de opdrachten zelf voor. Je verzamelt alles wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld werktekeningen, logboeken en schema’s. En je zoekt alle materialen en gereedschappen bij elkaar. Als je klaar bent, doe je netjes verslag van je werk. Zo weet een ander precies wat jij hebt gedaan.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een monteur service en onderhoud installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je inspecteert apparatuur, installaties en systemen
  • Je optimaliseert apparatuur, installaties en systemen en verhelpt storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap. Aan het begin van de opleiding kies je een aantal keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen