‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25308
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Je bent technisch en handig. Je werkt altijd netjes. Voor je begint bekijk je eerst wat er aan de hand is. Je kunt je prima concentreren. Ook als er veel lawaai om je heen is. In alle situaties blijf je snel werken. En je blijft scherp. Het maakt je niets uit dat je snel klaar moet zijn.

Dit is jouw toekomst

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen weet je veel van elektronica en elektrotechniek. Je werkt op de storings- of onderhoudsafdeling van een bedrijf. In deze baan kom je veel bij klanten. Je werkt bij een bedrijf in de installatietechniek. Daar onderhoud je cv-installaties. Ook vervang jij onderdelen. Je bereidt de opdrachten zelf voor. Je verzamelt alles wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld werktekeningen, logboeken en schema’s. En je zoekt alle materialen en gereedschappen bij elkaar. Als je klaar bent, doe je netjes verslag van je werk. Zo weet een ander precies wat jij hebt gedaan. Je hebt dus een afwisselende baan waarbij je veel onderweg bent.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 middag en avond ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een monteur service en onderhoud installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je inspecteert apparatuur, installaties en systemen
  • Je optimaliseert apparatuur, installaties en systemen en verhelpt storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan, burgerschap en vaktheorie. Aan het begin van de opleiding kies je een aantal keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.