‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Schilder

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25589
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Schilder is een vak dat veel voldoening geeft. Je zorgt er namelijk voor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi in de verf staan. Jij bent handig. Wat jij maakt, moet perfect zijn. En je hebt gevoel voor vorm en kleur. Je hebt geen hoogtevrees. Misschien is schilder iets voor jou. Je levert graag goed werk. Ook als het op tijd af moet.

Dit is jouw toekomst

Jij kunt schilderen, behangen en decoreren. In oude en nieuwe huizen. Je zorgt dat het hout of de muur klaar is om te schilderen. Of om te behangen. Je kunt trouwens ook glas zetten. Je weet veel van materialen en van technieken.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week. En je gaat 1 dag per week naar school. De beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school. De opleiding duurt 2 jaar.

Je kiest een diplomarichting. Dat heet een uitstroomprofiel. Je kunt kiezen uit 3 uitstroomprofielen:

 • totaalonderhoud
 • het afwerken van interieurs
 • aankomend voorman

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een schilder precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaak:

 • Je voert schilderwerk uit.

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen,  loopbaan, burgerschap en vaktheorie. Verder kies je een aantal keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Vervolgopleidingen

 • Gezel schilder (niveau 3)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.