‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Specialist schilder

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25036
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3-4 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Deze opleiding staat ook bekend als decoratie- en restauratieschilder.

Droom jij ervan om het schilderwerk van monumentale panden op te knappen en eeuwenoude beschadigde decoraties weer mooi te maken door ze te retoucheren? Dan is de opleiding specialist schilder (decoratie- en restauratieschilder) iets voor jou! Jij werkt heel zorgvuldig en secuur. En je werkt alles perfect af. Je gaat voor de beste kwaliteit. Je helpt klanten graag en je luistert naar hun wensen. De avondopleiding duurt 3 jaar en de dagopleiding 4 jaar.

Dit is jouw toekomst

Als specialist schilder (decoratie- en restauratieschilder) werk je aan uiteenlopende opdrachten. Jij kunt schilderen, behangen, decoreren en glas plaatsen. Daardoor is je werkterrein heel breed en werk je aan oude monumentale panden tot aan nieuwbouwwoningen en moderne gebouwen.

Je weet veel van materialen, gereedschappen en ondergronden. Je beheerst specialistische schildertechnieken zoals marmer- en houtimitaties, verwerken van bladgoud en glas-in-lood.

Je adviseert klanten en collega’s over kleuren, vormen en materialen. Ook ben je ondernemend en geef je leiding aan medewerkers en leerlingen. Zijn er problemen, dan bedenk jij zelf oplossingen en overleg je hiervoor met opdrachtgevers, aannemers, collega’s of gemeentes. Bij grote projecten werk je vaak onder leiding van een projectleider.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Wij bieden deze opleiding aan als dag- en avondvariant. De dagopleiding is voor de startende schilder, je begint bij de basis en gaat je vanuit daar specialiseren. Volg je de avondopleiding, dan heb je al een diploma voor Gezelschilder niveau 3 op zak. Bij beide varianten ga je leren en werken. Je hebt een baan bij een erkend leerbedrijf. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Dagvariant

 • Ingericht voor starters. Je leert eerst (2 jaar) alle basistechnieken van het schildersambacht om je daarna te specialiseren voor decoratie- en restauratieschilder.
 • 1 dag in de week voor de dagopleiding;
 • De opleiding duurt 4 jaar.

Avondvariant

 • Ingericht als specialisatie. Deze opleiding volg je na een afgeronde opleiding Gezel Schilder niveau 3;
 • 2 avonden in de week ga je naar school;
 • De opleiding duurt 3 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een decoratie- en restauratieschilder precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je adviseert over uit te voeren werkzaamheden
 • Je voert specialistische schilderwerkzaamheden uit
 • Je voert de praktische projectleiding uit
 • Je voert ondernemerstaken uit

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan, burgerschap en vaktheorie. Verder kies je een aantal keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Toelatingseisen 4 jarige dagopleiding

 • vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar
 • Vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Toelatingseisen 3 jarige avondopleiding

 • Afgeronde opleiding Gezel Schilder niveau 3

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Vervolgopleidingen

Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo, zoals:

 • Cultureel Erfgoed – Reinwardt Academie
 • Archeologie – Saxion Hogeschool
 • Bouwhistorie en Restauratie – Hogeschool Utrecht
 • Erfgoed en Ruimte – Hogeschool Utrecht
 • Erfgoedstudies – Universiteit Antwerpen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.