‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25262
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: September

Een kooi, die aan draden hangt, gaat heen en weer tussen etages, stopt op etages en heeft deuren die open en dicht gaan. En dat alles wanneer iemand ergens op een knopje drukt. Dit is echt werk voor een technicus!

Jij kunt goed analytisch denken en je werkt graag samen. Je streeft naar kwaliteit en je durft beslissingen te nemen. Ook kun je goed plannen en organiseren. En je hebt goede communicatieve vaardigheden. Je werkt heel zelfstandig en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En natuurlijk heb je belangstelling voor het elektrotechnische

Dit is jouw toekomst

Als technicus elektronische industriële installaties en systemen vertaal je opdrachten in duidelijke werktekeningen. Je zorgt voor omstandigheden waarin medewerkers en jijzelf optimaal kunnen werken. Je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Je werkt met verschillende mensen, je overlegt, je deelt kennis en stemt af. Je ondersteunt en adviseert de (eerste) monteurs. En je begeleidt en stuurt het werkproces: je stuurt het werk aan en je controleert het. Je bent heel breed inzetbaar en werkt samen met collega’s uit andere vakgebieden.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf.  De theorielessen volg je bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. In het eerste en tweede jaar krijg je één dag per week les en werk je vier dagen per week bij jouw leerbedrijf. In het derde en vierde jaar volg je middag-avond onderwijs.

Heb je een mbo niveau 3 diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4 opleiding. Je start dan direct in het derde leerjaar. Je volgt dan middag-avond onderwijs.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technicus elektronische industriële installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Installeert elektrotechnische installaties
  • Onderhoudt elektrotechnische industriële installaties en systemen
  • Analyseert storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: rekenen, Engels, Nederlands, burgerschap, loopbaan oriëntatiebegeleiding (LOB) en vakgerichte vakken.

Keuzedelen

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Vervolgopleidingen