‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25262
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij kunt goed analytisch denken en je werkt graag samen. Je streeft naar kwaliteit en je durft beslissingen te nemen. Ook kun je goed plannen en organiseren. En je hebt goede communicatieve vaardigheden. Je werkt heel zelfstandig en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En natuurlijk heb je belangstelling voor elektrotechniek.

Dit is jouw toekomst

Als technicus elektronische industriële installaties en systemen vertaal je opdrachten in duidelijke werktekeningen. Je zorgt voor omstandigheden waarin medewerkers en jijzelf optimaal kunnen werken. Je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Je werkt met verschillende mensen, je overlegt, je deelt kennis en stemt af. Je ondersteunt en adviseert de (eerste) monteurs. En je begeleidt en stuurt het werkproces: je stuurt het werk aan en je controleert het. Je bent heel breed inzetbaar en werkt samen met collega’s uit andere vakgebieden.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf.  De theorielessen volg je bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. In het eerste en tweede jaar krijg je één dag per week les en werk je vier dagen per week bij jouw leerbedrijf. In het derde en vierde jaar volg je middag-avondonderwijs.

Heb je een mbo niveau 3-diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4-opleiding, waar je direct in het derde leerjaar start. Je volgt dan middag-avondonderwijs.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technicus elektronische industriële installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Installeert elektrotechnische installaties
  • Onderhoudt elektrotechnische industriële installaties en systemen
  • Analyseert storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Rekenen, Engels, Nederlands, burgerschap, loopbaan oriëntatiebegeleiding en vakgerichte vakken.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde
  • Technische Bedrijfskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen