‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25738
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Augustus

Een kooi, die aan draden hangt, gaat heen en weer tussen etages, stopt op etages en heeft deuren die open en dicht gaan. En dat alles wanneer iemand ergens op een knopje drukt. Dit is echt werk voor een technicus!

Jij kunt goed analytisch denken en je werkt graag samen. Je streeft naar kwaliteit en je durft beslissingen te nemen. Ook kun je goed plannen en organiseren. En je hebt goede communicatieve vaardigheden. Je werkt heel zelfstandig en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. En natuurlijk heb je belangstelling voor het elektrotechnische.

Dit is jouw toekomst

Als technicus elektronische industriële installaties en systemen vertaal je opdrachten in duidelijke werktekeningen. Je zorgt voor omstandigheden waarin medewerkers en jijzelf optimaal kunnen werken. Je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Je werkt met verschillende mensen, je overlegt, je deelt kennis en stemt af. Je ondersteunt en adviseert de (eerste) monteurs. En je begeleidt en stuurt het werkproces: je stuurt het werk aan en je controleert het. Je bent heel breed inzetbaar en werkt samen met collega’s uit andere vakgebieden.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf.  De theorielessen volg je bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. In het eerste en tweede jaar krijg je één dag per week les en werk je vier dagen per week bij jouw leerbedrijf. In het derde en vierde jaar volg je middag-avond onderwijs.

Heb je een mbo niveau 3 diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4 opleiding. Je start dan direct in het derde leerjaar. Je volgt dan middag-avond onderwijs.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technicus elektronische industriële installaties en systemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Installeert elektrotechnische installaties
 • Onderhoudt elektrotechnische industriële installaties en systemen
 • Analyseert storingen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: rekenen, Engels, Nederlands, burgerschap, loopbaan oriëntatiebegeleiding (LOB) en vakgerichte vakken.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Technische Bedrijfskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.