‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25560
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Augustus

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen bepaal jij op locatie of onderdelen van bijvoorbeeld de airconditioning of warmtepompsysteem vervangen moeten worden. Wil jij jouw technisch inzicht daarvoor inzetten?

Jij bent al eerste monteur of servicemonteur koude- en klimaatsystemen. En je wil een stapje hoger. Je bent zelfstandig en resultaatgericht. Je gaat makkelijk om met mensen. Dat kunnen klanten of collega’s zijn. Je werkt veilig en netjes. Je bent een doorzetter. En je voelt je verantwoordelijk. Voor je eigen werk, maar ook voor het werk van je collega’s.

Dit is jouw toekomst

Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen leg je systemen aan, je onderhoudt ze en repareert ze. Denk aan professionele koude- en klimaatsystemen, airconditioning en warmtepompsystemen. Dat kunnen kleine systemen zijn, maar ook grote, commerciële/industriële systemen, waar verschillende koudemiddelen worden toegepast. Bijvoorbeeld in de horeca, vlees-, vis- en AFF- en voedselverwerkende industrie, chemische en/of procesindustrie en in de scheepsbouw. Je stelt deze systemen in bedrijf. Je bent pas tevreden als het systeem goed onderhouden of gerepareerd is en als het doet wat het moet doen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen ga je leren en werken. Je werkt bij een erkend leerbedrijf en je volgt 6 blokweken les. In de tussenliggende weken ben je bij een bedrijf aan het werk. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal, rekenen, burgerschap en loopbaanbegeleiding. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Bereidt de werkzaamheden aan koude- en klimaatsystemen voor en plaatst onderdelen
  • Voert service-technische werkzaamheden uit

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Hbo Werktuigbouwkunde
  • Hbo Industrieel Product Ontwerpen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.