‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25309
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Augustus

Jij hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en je wilt graag kwaliteit leveren. Je bent besluitvaardig, zorgvuldig en graag bezig met machines en elektronische apparatuur.  Je bent dienstverlenend en klantgericht, en je kunt goed met mensen omgaan.

 

Dit is jouw toekomst

Als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werk je bij productie-, installatie- en servicebedrijven. Je verhelpt storingen aan elektrotechnische apparatuur en installaties, zoals productiemachines, consumentenelektronica en kantoormachines. Ook verricht je onderhoud en pas je de machines, apparatuur en installaties aan. Je bent aan het werk bij de klant of in de servicewerkplaats. Dat hangt af van de aard en complexiteit van de werkzaamheden en de omvang en het gewicht van de apparatuur. Jouw service voldoet aan de wensen en verwachtingen van de klant. Je onderhoud contact met klanten (particulieren én bedrijven) en leveranciers.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan moet hebben als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie bij een erkend leerbedrijf. Naast je werk volg je twee avonden in de week theorielessen bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Voor de algemene vakken doe je een theoretisch examen. De technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. In het eerste en tweede jaar krijg je één dag per week les en werk je vier dagen per week bij jouw leerbedrijf. In het derde en vierde jaar volg je middag-avond onderwijs.

Heb je een mbo niveau 3 diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4 opleiding. Je start dan direct in het derde leerjaar. Je volgt dan middag-avond onderwijs.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding leer je de volgende kerntaken:

 • Inspecteert apparatuur/installaties
 • Optimaliseert apparatuur/installaties en verhelpt storingen
 • Maakt apparatuur/installaties gebruiksklaar.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn Nederlands, Engels en rekenen, en loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

 

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Technische Bedrijfskunde

 

 

 

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.