‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25825
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3-4 jaar
Startdatum: Augustus

Jij werkt graag met machines en elektronische apparatuur. Als jij iets doet, moet het goed zijn. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Je werkt netjes. En je beslist makkelijk hoe je iets gaat aanpakken. Met mensen omgaan vind je leuk. Je helpt ze graag. Het gaat erom dat je klanten tevreden zijn. Het maakt niet uit of je klant een persoon is of een bedrijf.

Dit is jouw toekomst

Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je met grote systemen voor verwarming en luchtbehandeling. Jij stelt de installaties in gebruik en zorgt dat ze goed onderhouden worden. En als je ziet hoe ze nóg beter kunnen worden, dan doe jij de juiste aanpassingen. Je werkt bij een productiebedrijf, of een installatiebedrijf of een servicebedrijf. Daar repareer je je apparatuur en installaties. Bijvoorbeeld machines in een fabriek, of consumentenelektronica zoals een wasmachine. Je doet ook onderhoud. Soms werk je in de werkplaats, soms bij de klant. Dat hangt af van het werk en van de apparatuur.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf.  De theorielessen volg je bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. Je krijgt één middag en avond in de week les.

Heb je een mbo niveau 3 diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4 opleiding. Je start dan direct in het derde leerjaar. Je volgt dan middag-avond onderwijs.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je inspecteert apparatuur en systemen installaties
 • Je optimaliseert apparatuur, installaties en systemen en verhelpt storingen
 • Je lokaliseert en analyseert (complexe) storingen met (grote) werktuigkundige installaties.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Je kunt deze opleiding ook volgen als maatwerktraject (verkorte opleiding). Houd er rekening mee dat het onderwijsteam bij inschrijving bepaalt of je voldoet aan de criteria voor de verkorte opleiding. Meer informatie hierover ontvang je bij het eerste loopbaangesprek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Technische Bedrijfskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.