‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Leidinggeven op basis van vakmanschap (technisch leidinggevende)

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25161
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 1-2 jaar
Startdatum: Augustus

Leidinggeven in een technische omgeving is vaak nét even anders dan in andere omgevingen. Je hebt namelijk ook technische kennis nodig om je werk goed te kunnen doen. Jij kunt ook goed met mensen omgaan. Je bent creatief. Als het niet zo gaat als het moet, verzin jij een oplossing. Jij zorgt dat je mensen weer door kunnen werken. Je hebt veel discipline. En je probeert op een passende manier te reageren. Daardoor weten je mensen wat ze van je kunnen verwachten.

Dit is jouw toekomst

Je bent leidinggevende. Maar je werkt ook gewoon mee met je team: meewerkend voorman. Het verschilt hoeveel mensen je in je team hebt. Dat ligt aan je ervaring en het bedrijf. Je kunt een klein team leiden of een hele afdeling. Je voelt je verantwoordelijk voor het werk. En je geeft je mensen ook taken. Jij moet zorgen dat het werk goed gaat. Dus veilig en zo snel mogelijk. Maar het moet wel leuk blijven voor ze. Want het werk houdt niet op.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 1-1,5 jaar. Bij de opleiding Technisch leidinggevende ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 middag en een avond. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technisch leidinggevende precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je geeft direct leiding aan medewerkers/projecten
  • Je geeft leiding aan technische werkzaamheden

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan, burgerschap en vaktheorie. Verder kies je een aantal keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Technicus leidinggevende met één van deze bewijzen:

• Je bent in het bezit van een vakdiploma
• Je bezit een diploma op mbo niveau 3 in een technische richting
• Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Je kunt deze opleiding ook volgen als maatwerktraject (verkorte opleiding). Houd er rekening mee dat het onderwijsteam bij inschrijving bepaalt of je voldoet aan de criteria voor de verkorte opleiding. Meer informatie hierover ontvang je bij het eerste loopbaangesprek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

 

Vervolgopleidingen

Met je mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals:

  • HBO Technische Bedrijfskunde
  • HBO Technisch Bedrijfskundig Procesmanagement

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.