‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technisch leidinggevende

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25161
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 1-2 jaar
Startdatum: Doorgaand

Jij kunt goed met mensen omgaan. En je bent creatief. Als het niet zo gaat als het moet, verzin jij een oplossing. Jij zorgt dat je mensen door kunnen werken. Je hebt veel discipline. En je probeert op een passende manier te reageren. Daardoor weten je mensen wat ze van je kunnen verwachten.

Dit is jouw toekomst

Je bent leidinggevende. Maar je werkt ook gewoon mee met je team: meewerkend voorman. Het verschilt hoeveel mensen je in je team hebt. Dat ligt aan je ervaring en het bedrijf. Je kunt een klein team leiden of een hele afdeling. Je voelt je verantwoordelijk voor het werk. En je geeft je mensen ook taken. Jij moet zorgen dat het werk goed gaat. Dus veilig en zo snel mogelijk. Maar het moet wel leuk blijven voor ze. Want het werk houdt niet op.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Technisch leidinggevende ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Of 2 avonden. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technisch leidinggevende precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je geeft direct leiding aan medewerkers/projecten
  • Je geeft leiding aan technische werkzaamheden

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Met je mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals:

  • HBO Technische Bedrijfskunde
  • HBO Technisch Bedrijfskundig Procesmanagement

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen