‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technisch specialist personenauto’s

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25670
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Auto’s zitten ingewikkeld in elkaar. Maar als technisch specialist personenauto’s kent een auto geen geheimen voor jou. Jij bent technisch. Je kunt ook goed met mensen omgaan. Je helpt anderen graag. En je leert je collega’s nieuwe technische kennis.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een autobedrijf of bij een merkdealer. Je werkt aan personenauto’s met een probleem dat  moeilijk is op te lossen. Dit kan zowel mechanisch als elektronisch zijn. Op een onderzoekende en creatieve manier los jij de problemen op. Met al jouw technische kennis kun je de juiste diagnose stellen. En je helpt jouw collega’s als zij er niet uitkomen. Ook sta je de klanten te woord. Je legt uit wat het probleem was en hoe jij dat hebt opgelost. Door jouw professionele handelen vertrouwen klanten je. Je levert kwaliteit.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Kies je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? Dan werk je vier dagen per week en ga je een dag per week naar school. Kies je voor de beroepsopleidende leerweg (BOL)? Dan ga je vier dagen per week naar school en werk je een dag per week (stage).

Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

De opleiding Technisch specialist personenauto’s duurt 4 jaar. Heb je al een diploma op niveau 3? Zoals eerste autotechnicus of eerste bedrijfsautotechnicus? Dan duurt de opleiding 1 tot 1,5 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technisch specialist personenauto’s precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Overige kosten

Boeken en licenties: € 250,-

Vervolgopleidingen

  • HBO Autotechniek/Automotive

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.