‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Tegelzetter

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25827
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Wanden mooi en strak maken met tegels, echt werk voor een vakman. Wat dacht je van een zwembad trouwens? Jij bent handig. En je werkt héél netjes, ook als iets op tijd af moet zijn. Je houdt niet van stilzitten. Je let op de details. Misschien is tegelzetter iets voor jou. Je moet wel fit zijn, want het is zwaar werk. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. En je werkt graag zelfstandig.

Dit is jouw toekomst

Als tegelzetter maak je vloeren en wanden helemaal af. En je zorgt dat keukens, badkamers en wc’s er netjes uitzien. Tegels zetten moet je goed voorbereiden. Je begint met meten. Daarna ga je plannen. Als laatste leg je alles wat je nodig hebt klaar. Soms doe je ook metselwerk of stucwerk. Maar dat is voor jou geen probleem. Jij bent handig met gereedschap. En je kent alle technieken. Want er zijn heel veel verschillende soorten tegels. Soms werk je in een kleine ruimte. En soms werk je samen met collega’s aan een grote klus.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet deze opleiding bij ons in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dan werk je vier dagen per week. En je gaat een dag per week naar school.

De opleiding duurt twee jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een tegelzetter precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaak:

 • Je voert tegelwerkzaamheden uit

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Allround tegelzetter (niveau 3)
 • Vakcursus voor het tegelzetbedrijf (BOVATIN)
 • Ondernemersdiploma tegelzettersbedrijf (KOB)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.