‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Werkvoorbereider installaties

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25124
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Doorgaand

Jij bent heel technisch en je kunt ook goed rekenen. Het lijkt je leuk om aan een digitale tekentafel te werken. Je werkt zelfstandig en precies. Je wilt klanten goed helpen. En je neemt graag het initiatief. Misschien is werkvoorbereider iets voor jou.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een bedrijf dat technische producten maakt of installeert. Jouw werkplek is op het bedrijfsbureau of in de tekenkamer. Je zorgt dat installateurs aan het werk kunnen. Met de computer maak je duidelijke tekeningen. Bijvoorbeeld van producten, onderdelen of installaties. Je maakt ook planningen. En je berekent wat er nodig is voor een opdracht. Dus hoeveel mensen, materialen en machines. Je hebt veel contact met klanten. Als een klant een offerte wil, maak jij die. Je helpt collega’s die problemen met het werk hebben.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet de opleiding Werkvoorbereider installaties in een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je al een baan in de richting van de opleiding moet hebben bij een erkend leerbedrijf.  De theorielessen volg je bij MBO Amersfoort. Dat zijn zowel technische als algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen, de technische vakken worden getoetst met een proeve van bekwaamheid (praktijkexamen).

Deze opleiding duurt vier jaar. In het eerste en tweede jaar krijg je één dag per week les en werk je vier dagen per week bij jouw leerbedrijf. In het derde en vierde jaar volg je middag-avondonderwijs.

Heb je een mbo niveau 3-diploma in eenzelfde beroep of beroepscategorie? Dan kun je doorstromen naar deze niveau 4 opleiding, waar je  direct in het derde leerjaar start. Je volgt dan middag-avondonderwijs.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een werkvoorbereider installaties precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je bereidt het werk/project voor
  • Je calculeert en stelt offertes op
  • Je begeleidt het installatieproces

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, Engels, loopbaan en burgerschap, en vaktheorie.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Hbo-opleidingen in de richtingen:

  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde
  • Technische Bedrijfskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen