Ga naar content Ga naar footer
armoedetaboe-mbo-amersfoort-zorg-en-welzijn-een-hele-kunst-1080-x-1080

19-04-2024

Culturele dag over armoede voor studenten Gezondheidszorg & Welzijn

Armoede is veel meer dan het hebben van te weinig geld. Het betekent stress, eenzaam zijn, je buitengesloten voelen. Docenten van de school voor Gezondheidszorg en Welzijn en medewerkers van het Financieel Spreekuur van MBO Amersfoort vonden het hoog tijd om hierover met studenten te praten en de taboes te doorbreken die rond armoede hangen.

“De afgelopen jaren zien we dat er in Nederland steeds meer studenten in de financiële problemen komen. We weten ook dat schaamte vaak in de weg staat om om hulp te vragen, maar het kan iedereen overkomen," legt Mirelle Beenders, cultuurcoördinator en docent Kunst uit.

De gesprekken vonden plaats tijdens een inspirerende dag met workshops en een bezoek aan het Nationaal Theater als onderdeel van de kunst en cultuurvorming van de tweedejaars studenten van de School voor Gezondheidszorg & Welzijn.

Impact van armoede
Tijdens het ochtendprogramma leerden studenten over de impact van armoede en hoe gevaren te signaleren en verantwoorde financiële keuzes te maken. Stichting LEF (leven en financiën) organiseerde een quiz om belangrijke onderwerpen zoals phishing, whatsapp fraude, en geld ezelen aan te kaarten. "Het is belangrijk dat jongeren verantwoord leren omgaan met inkomsten, uitgaven en het lenen van geld en op de hoogte zijn van de gevaren, zodat ze hun financiële zaken op orde hebben en een zekere toekomst instappen," stelt gastdocent Casper van der Horst. Stichting Burgerinitiatief Nederland werd vertegenwoordigd door oprichter Jacco van Essenburg, die in gesprek ging met studenten over armoede in de regio en de hulp die de stichting biedt aan meer dan 1.800 gezinnen.

Zichtbaarheid van armoede
Het Nationaal Theater bood een interactieve workshop aan, waarbij studenten werden uitgedaagd om na te denken over de zichtbaarheid van armoede. Door symbolisch een jas aan te trekken die gekoppeld was aan een leeftijdsgenoot in armoede, werden ze geconfronteerd met dagelijkse keuzes en uitdagingen. In de middag bezochten de studenten de theatervoorstelling 'Arm met een dure smaak' in De Lieve Vrouw. De voorstelling, een muzikale vertelling van regisseur Gavin-Viano, belichtte de dromen van jonge mensen die leven met geldzorgen. Na afloop volgde een nagesprek waarin de personages en de rol van armoede werden besproken.

Praktische ondersteuning
Gedurende de dag bood MBO Amersfoort ondersteuning aan via Susan Pepping van FIS (financieel inloopspreekuur) en Patrick Botman van Namtob beschermingsbewind, om studenten te helpen bij eventuele financiële problemen en verdere hulp te bieden. ”Het is waardevol dat studenten op deze dag de praktische hulp binnen de school direct kunnen vinden,” verklaart Susan.

Openheid en begrip
Deze dag van bewustwording heeft niet alleen de noodzaak om te praten over armoede onder jongeren onderstreept, maar heeft ook voor openheid en begrip gezorgd binnen de school. Het is een stap voorwaarts in het doorbreken van het taboe rond armoede en het bieden van steun aan degenen die het nodig hebben.