‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Autotechnicus

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25242
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij sleutelt graag. En auto’s zijn je hobby. Je kunt ook goed met mensen omgaan. Misschien is autotechnicus iets voor jou!

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een garage of autobedrijf. Als een auto kapot is, zoek je uit wat er aan de hand is. Daarna repareer je de auto. Je onderhoudt ook auto’s. Je werkt netjes en in de goede volgorde. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Want veiligheid is natuurlijk heel belangrijk. Je vertelt wat je hebt gedaan als de klant zijn auto ophaalt.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen:
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je 4 dagen per week. En je gaat 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school. En je werkt 1 dag per week (stage).

De opleiding duurt 2 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een autotechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen

Verplichte vakken voor de opleiding Autotechnicus zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 3, zoals:

  • Eerste (bedrijfs)autotechnicus

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen