‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Fietstechnicus

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25231
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent handig en je sleutelt graag aan fietsen. Fietstechnicus is dan echt iets voor jou. Je kunt ook goed met mensen omgaan, met collega’s en met klanten.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in de werkplaats van een fietsenzaak. Je onderhoudt fietsen. Als er iets kapot is, maak jij het. Ook bij fietsen met een motor. Je moet netjes werken. Soms help je bij de verkoop van fietsonderdelen en accessoires. En je houdt de voorraad in het magazijn bij.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Fietstechnicus ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en vakken algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.
De opleiding duurt 2 jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Fietstechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je maakt tweewielers
 • Je voert reparaties en onderhoud uit aan tweewielers
 • Je verkoopt producten en diensten

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Overige kosten

 • Boeken en licenties voor de gehele opleiding: € 240,-

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 3, zoals:

 • Eerste fietstechnicus
 • Eerste scootertechnicus

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.