‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Monteur koude- en klimaatsystemen

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25563
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Augustus

Koudetechniek zorgt voor vers voedsel en een aangename temperatuur in gebouwen als scholen, ziekenhuizen, supermarkten en restaurants. En wat dacht je van auto’s? Laat jij anderen graag in de kou staan? Jij bent technisch en je bent praktisch. Je knutselt graag aan apparaten. Je kunt goed met mensen omgaan. En je kunt zelfstandig werken. Maar ook in teamverband. Je bent een doorzetter en je bent flexibel.

Dit is jouw toekomst

Als monteur koude- en klimaatsystemen voer je klussen uit. Je werkt vaak samen met een eerste monteur koude- en klimaatsystemen. Je legt koudetechnische installaties aan. Dat zijn installaties die werken met koeling. Bijvoorbeeld een ijskast of een airco. Vaak is dat bij bedrijven waar veel eten gekoeld bewaard wordt. Zoals supermarkten of restaurants. Je soldeert en legt bedrading aan. Als alles klaar is, test je of de installatie goed werkt.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je leren en werken. Je werkt bij een erkend leerbedrijf en je volgt 6 blokweken les op school. In de tussenliggende weken ben je bij je bedrijf aan het werk. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal, rekenen, burgerschap en loopbaanbegeleiding. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een monteur koude- en klimaatsystemen precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Bereidt de werkzaamheden aan koude- en klimaatsystemen voor en plaatst onderdelen
  • Assembleert koude- en klimaatsystemen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.