‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Monteur werktuigkundige installaties

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25350
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 1-2 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent handig en technisch. Als iets kapot is, zoek je graag uit waar het probleem zit. Daarna repareer je het weer netjes. Je werkt zelfstandig maar ook graag samen met anderen. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. Soms gaat het anders dan je had verwacht. Dat maakt je niets uit, jij past je gemakkelijk aan.

Dit is jouw toekomst

Je werkt bij een installatiebedrijf. Je legt leidingen aan en je installeert apparatuur. Zo zorg je dat de wc, de keuken en de ventilatie goed werken. Je werkt altijd ergens anders. Je krijgt je opdrachten van bedrijven of gewone mensen. Je werkt zelfstandig. Een collega met veel ervaring begeleidt je.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Monteur werktuigkundige installaties ga je leren en werken. Je werkt 4 dagen per week en 1 dag, 2 avonden of een avond en een middag, ga je naar school. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Op school krijg je technische vakken en algemeen vormende vakken, zoals taal en rekenen. Voor de algemeen vormende vakken doe je een theoretisch examen. Voor de technische vakken moet je laten zien wat je kunt. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een monteur werktuigkundige installaties precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je installeert werktuigkundige installaties
  • Je voert installatiewerk aan werktuigkundige installaties uit in de woning- en utiliteitsbouw.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands en rekenen, loopbaan en burgerschap, en vaktheorie.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Mbo-opleidingen op niveau 3, zoals:

  • Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties
  • Eerste monteur utiliteit/woningbouw

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen