‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Timmerman

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25829
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Hou jij er van om mooi werk af te leveren en ben je precies? Dan is dit misschien wel hét beroep voor jou. Jij bent handig. Je kunt goed maten en vormen schatten. En je kunt goed rekenen. Je ziet graag direct resultaat van je werk. Buiten werken vind je prima. En vroeg opstaan is voor jou geen probleem. Misschien is timmerman in de bouw iets voor jou. Je moet wel fit zijn, want het is zwaar werk. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk. En je werkt graag zelfstandig.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in de bouw: nieuwbouw, renovatie of restauratie. Je begrijpt wat er moet gebeuren. Je begint uit jezelf met je werk. Met handgereedschap en houtbewerkingsmachines. Je maakt van alles, zoals een kapconstructie voor een dak, vloeren, betonbekistingen, kozijnen of trappen. Je begrijpt bouwtekeningen goed. En je kunt zelf ook een tekening maken. Daarop kun je zien wat er moet gebeuren.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet deze opleiding bij ons in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt vier dagen per week en een dag per week ga je naar school.

De opleiding duurt twee jaar.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een timmerman precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Uitzetten en maatvoeren
  • Je bewerkt en verwerkt bouwmaterialen en (prefab)elementen

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

  • Allround timmerman (niveau 3)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.